Qigong is een zeer oude Chinese bewegingsleer die bestaat uit een soort heilgymnastische oefeningen waarbij de ademhaling en het vrij bewegen een zeer belangrijke rol speelt. Het is gebaseerd op het herstellen van energie, volgens de energieleer van de vijf elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal.

Een vrije vertaling van het woord Qigong, betekent feitelijk ‘werken met energie. Door regelmatig beoefenen van Qigong stellen we ons open voor de Universele Chi en kunnen blokkades in ons lichaam worden opgeheven, waardoor de Chi weer onbelemmerd door ons lichaam kan stromen. Hierdoor krijgt men weer meer vitaliteit en weerstand. Het lichaam gaat zichzelf herstellen, met als gevolg dat men ook beter gaat functioneren.

Stress is de grootste oorzaak van uitputting van de levensenergie.
Het is bovendien de belangrijkste oorzaak van veel ziekten en ongemakken omdat stress energie aan ons lichaam onttrekt.
Ook het vasthouden van emoties kan dusdanige vormen aannemen. dat het ons lichaam en geest uitput.

Qigong is eenvoudig aan te leren en is gericht op verschillende delen van ons lichaam zoals organen, ledematen, rug, nek en schouders (RSI).
De energetische oefeningen zijn rustig, sierlijk en vloeiend, ongedwongen en speels. En wat vooral belangrijk is; ieder wordt in zijn waarde gelaten.

De lessen kunnen ook worden afgestemd op speciale groepen. Hierbij valt te denken aan: reuma, fibromyalgie, rugklachten, ME, stress(Burn-Out).
Het geheel is aanpasbaar en de oefeningen kunnen zowel staand als zittend gedaan worden. Bovendien zijn de lessen niet leeftijdgebonden.


Algemene informatie voor cursisten over de vormen van Qigong