Opening
Breng de armen langzaam voor je omhoog tot op schouderhoogte. Buig dan in de ellebogen en breng de armen weer naar beneden.

Water
De ruggen van de handen op de nieren leggen en rechts naar achteren stappen. De handen naar voren brengen met de palmen omhoog. De handen wijzen schuin naar benenden.

Hout
De rug van de armen op elkaar brengen. Met de linkervoet naar voren stappen, de armen omhoog brengen en vervolgens zijwaarts naar beneden brengen.

Vuur
De vingertoppen op het hart leggen en rechts naar voren stappen.
De handen naar voren brengen waarbij je de handpalmen naar buiten draait (alsof je een zwemmende beweging maakt). De handen terug brengen naar het hart.
Maak dezelfde beweging, maar nu naar links.

Aarde
Rechts naar achteren stappen, de armen kruisen, naar voren buigen en de handen op de bovenbenen leggen. Je komt met het bovenlichaam omhoog, spreidt de armen en stapt gelijktijdig bij.
Je stapt nu links naar achter en maakt dezelfde beweging en stapt weer bij. Breng na deze beweging de handen naar de tantien.

Metaal
Breng de handen vanaf je tantien naar je keel en stap rechts naar voren. Breng de handen naar voren op keelhoogte en laat ze drie keer horizontaal vanuit het midden cirkelen. Stap bij en laat de armen langs het lichaam vallen.
Stap nu links naar voren, herhaal deze beweging en stap weer bij.

Sluiting
Breng de handen langzaam zijwaarts omhoog, de palmen omhoog gericht en breng ze langzaam voorlangs het lichaam naar beneden naar je tantien.
Blijf daarna even rustig staan en kom rustig weer tot jezelf.