SHIATSU
Drukpuntmassage

Heb een praktijk in Shiatsu en Acupunctuur

Shiatsu is natuurlijk helen en is een tak van de traditioneel oosterse geneeskunde en is ontstaan uit intuïtieve handelingen.

Omstreeks de zesde eeuw bereikte de Chinese cultuur en beschaving Korea en Japan. Van hun reizen brachten boeddhistische monniken ook de traditionele geneeskunde mee.

Shiatsu is een hedendaagse toepassing van traditionele principes, en stelt zich ook als doel ziekten te voorkomen en door aangeboren zelfhelende krachten te ontwikkelen die in staat is ziekte te weerstaan.

Het staat vast dat Shiatsu de werking van het zenuwstelsel reguleert, weerstand van het lichaam verhoogt, bloedcirculatie verbeterd en zo weefsels reinigt en het lichaam versoepelt, en het bevordert de natuurlijke energiestroom in het lichaam.

Shiatsu, wat letterlijk “Vingerdruk” betekent, is een Japanse drukpuntmassage. Door de druk beïnvloed men de lichaamsenergie, die zich bevindt in een netwerk van energetische kanalen ook wel meridianen genoemd. Ieder van deze meridianen is energetisch verbonden met de organen van ons lichaam, en zolang dit in evenwicht is, is er niets aan de hand. Maar bij een onevenwichtige toestand ontwikkelen er zich pijnen, stijfheid in de beweging, of ziekten.

Door de druk die gegeven wordt tijdens een shiatsubehandeling wordt ons autonoom zenuwstelsel beïnvloed, waardoor de lichaamsenergie vrijer gaat stromen, het lichaam wordt weer in evenwicht gebracht en vernieuwd en kan beginnen zich te herstellen.

De therapeut kan gebruik maken van refelexzones op de buik en de rug, van pols- en tongdiagnose, onderzoek van de beweeglijkheid van de gewrichten en onderzoek van bepaalde tsubo’s. Aan de hand van de gestelde diagnose behandelt de therapeut één of meerdere meridianen. Tijdens de behandeling voelt hij de conditie van de ki in de meridianen. Zo kan hij tijdens de behandeling de diagnose aanpassen en controleren wat het resultaat van de behandeling is.

Een belangrijk verschil met acupunctuur is het fysieke contact. De patiënt ervaart de aandachtige warmte van de aanrakingen en ervaart dit als steun. Hierdoor voelt hij zich veilig genoeg om problemen te tonen die normaal afgeschermd worden. Dit is zeer belangrijk, omdat achter iedere klacht die aandacht vraagt, een andere klacht zit die zich verborgen houdt. Juist de aandacht voor deze kwetsbare plekken is het begin van de genezing.

De mens als totaal
In de oosterse geneeskunst werd een orgaan niet zozeer bekeken aan de hand van hun werking op zichzelf, maar eerder aan de hand van de functie in relatie tot de andere organen. Zo heeft de long een sterke relatie met de huid. Astma en huidallergie gaan vaak samen. In het westen wordt zo’n patiënt dan behandeld door een longarts. Door medicijnen treedt er verbetering op van de cara-klachten, maar helaas ontstaat er eczeem. De longarts kan niet verder helpen en stuurt de patiënt door naar een andere huidspecialist. Deze ‘duwt’ het probleem weer naar binnen met als gevolg longklachten. Er ontstaat een pingpong effect. In het oosten is er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen diverse symptomen, waarbij ook de voorkeuren van de patiënt voor eten, kleuren, klimaat e.d. wordt meegenomen. Tevens wordt de emotionele en geestelijke houding van de patiënt bekeken.

Shiatsu kan helpen bij:
• Klachten tengevolge van stress
• Nek en Schouderproblemen, whiplash
• Rugklachten
• Hoofdpijn en migraine
• Spijsverteringsklachten
• Slapeloosheid
• Circulatiestoornissen
• Psychische klachten
• Fibromyalgie
• ME/CVS

Maar men kan ook een Shiatsu-behandeilng nemen uit preventieve zorg of als ontspanning.

Shiatsu wordt vaak aangevuld met therapeutische oefeningen, juiste ademhalingstechnieken zo tracht men de energiebalans weer in evenwicht te brengen waardoor het lichaam zich kan herstellen.

Onlosmakelijk verbonen met Shiatsu is ‘Yin/yang en de vijf elementen
Voor meer informatie hierover klik je hieronder.

Shiatsu en Acupunctuur Therapeut,

Opleidingen, Diploma’s, certificaten, Shiatsu, Namikoshi., Acupunctuur open Universiteit Shenzhou

Houd in:

Natuurgeneeskunde, Homeopathie, Fytotherapie, Hydrotherapie,

Zieken leer en anatomie. Acute en chronische kinderziekten, ademhalingsziekten en astma, griep, keel, neus, oor- en oogziekten, spijsverteringsziekten, hartaandoeningen, ziekten van de bloedvaten en bloedsomloopstoornissen, huidaandoeningen, spier- en gewrichtsaandoeningen, mondziekten en gebitsaandoeningen, vrouwenziekten en menstruatieklachten, urineweg- en schildklieraandoeningen, zwangerschap en geboorte, ziekten van het zenuwstelsel, psychische aandoeningen en de behandeling van ongevallen. De laatste les bevat een uitgebreid aandoeningenregister.

Werken met Chinese geneeswijzen.

De opleiding omvat van de traditionele Chinese geneeswijzen (TCM), Chinese kruidenleer en de Chinese leer der pathologie. Ook wordt ruime aandacht besteed aan de balans tussen yin en yang, pols- en tongdiagnose, acupressuur, komen er twintig Tuina massagetechnieken aan de orde en meerdere Tuina behandelmethoden. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan Qi gong en de uitspraak van Chinese klanken.

Basis ontspanning technieken.

De opleiding omvat de filosofie, de ontwikkeling en de toepassing van verschillend opsporen van de oorzaken van het gespannen raken, het zich niet meer kunnen ontspannen en de gevolgen daarvan, de relatie tussen bepaalde ziekten, stress en het zich niet kunnen ontspannen, de waarde van ontspanning tijdens het genezingsproces en hoe een goede manier van ontspannen de terugkeer van ziekten en ongemakken kan voorkomen. De achtergronden en de geschiedenis van autogene ontspanningstechnieken waaronder ademtherapie, training, hypnose, zelfhypnose en yoga, de technieken die hierbij kunnen worden toegepast en de wijzen waarop patiënten zich ook thuis zelf kunnen behandelen.

Diploma’s

Natuurlijk genezen van de van de LOI  1996

Zieken leer en Anatomie. Sorag Acadmie

Werken met Chinese geneeswijzen, Sorag Academie

Basis ontspanning technieken,Sorag Academie

Erkend Masseur bij “Europeaan Shiatsu Association” Sectie Nederland

Acupuncturist:

Lid van CMC AcupunctuurTasly Group, Shenzhou open University of TCM in Amsterdam

 

  • Yin/yang en de vijf elementen