Yin/yang
De theorie van Yin en yang is de basis van de oosterse filosofie. Yin betekent van oudsher schaduwkant van de berg en yang betekent zonkant van de berg. Op het lichaam lopen de yangmeridianen aan de zijde die door de zon beschenen wordt (de rugzijde en de bovenzijde van de armen en de yinmeridianen aan de schaduwkant (voorzijde en onderkant armen).

Yin en yang zijn twee polariteiten die zich overal en altijd manifesteren en waarbinnen alle bewegingen en veranderingen plaatsvinden. Deze bewegingen van energie is gelijk aan ‘leven’. De termen yin en yang worden gebruikt om dit leven te beschrijven. Het zijn dus geen statische begrippen, maar een methode om veranderingen te beschrijven zodat er mee gewerkt kan worden. Een man is meer yang en een vrouw meer yin. Maar een jonge vrouw is yang ten opzichte van een oude vrouw. Met yin en yang kunnen dus relaties worden beschreven van dingen ten opzichte van elkaar. Absoluut yang en absoluut yin bestaat niet.

Enkele eigenschappen die yin en yang vertegenwoordigen zijn:
Yang: hemel, mannelijk, energie, licht, warm, zomer, aktief, zout.
Yin: aarde, vrouwelijk, materie, donker, koud, winter, passief, zoet.

Yin en yang organen
De yin organen zijn: long, milt, nier, hart, lever.
De yang organen zijn: dikke darm, maag, blaas, dunne darm en galblaas.

Kenmerk van de yin organen is dat deze gevuld zijn met bloed. Alleen de long is hierop een uitzondering, maar wordt wel omgeven door bloed om de zuurstof aan af te geven. De yin organen zijn van vitaal belang voor het lichaam. Zwakte van de yin organen is vaak levensbedreigend.

Kenmerk van de yang organen is dat deze afwisselend vol en leeg zijn. Ze spelen een belangrijke rol in de spijsvertering. Als een yang orgaan operatief wordt verwijderd is dit niet direct levensbedreigend.

Ieder yin orgaan is gekoppeld aan een yang orgaan die een gelijksoortige functie heeft.
Long/dikke darm: loslaten en opnemen
milt/maag: opslag
nier/blaas: zuivering
hart/dunne darm: kwaliteit van het bloed
lever/galblaas: verdelen energie.