Ik ben geboren in 1946 in Vlaardingen en was altijd al zeer geïnteresseerd in allerlei vechtsporten. In 1960 kwam ik in aanraking met judo en Jiu-Jitsu, sporten die ik nog steeds graag beoefen. Ik ben thans ‘tweede dan judo’, beoefenaar Jiu-Jitsu en volg ook nog wel eens een stage Aikido.

Ik train nog steeds in Spijkenisse bij Sportschool Richard de Bijl en Chita Gross met een leuke groep van leraren en oudere judoka’s zoals sportschooleigenaar Richard de Bijl (8e dan judo).

In de jaren zeventig van de vorige eeuw maakte ik kennis met ‘Tai-Chi-Chuan’. Van 1967 tot 1978 verbleef ik namelijk regelmatig voor mijn werk in landen als China, Singapore, Hongkong, Thailand en Vietnam en het is dan ook niet verwonderlijk dat je een keer met Tai-Chi in aanraking komt. Ik was meteen enthousiast. Ik deed immers al aan vechtsport en Tai-Chi deed me denken aan de kata’s in het judo.

In 1980 leerde ik via mijn lerares Nellie Klabbers de uit China afkomstige Benjamin Lo kennen bij wie ik de nodige opleidingen heb gevolgd. Benjamin Lo was een leerling van de Grootmeester Ching-Man-Ching, de grondlegger van de 37 houdingen van de ‘Yang style Tai-Chi-Chuan’. Hij is ook de vertaler van de boeken ‘Dertien verhandelingen’, ‘Het wezen Tai-Chi’ en ‘Tai-Chi- Chuan vragen en antwoorden’.

Ook heb ik opleidingen gevolgd bij Lawrence Galante, William Chen en Wong Kiew Kit. Van Wong Kiew Kit, grootmeester verbonden aan het ‘Shaolin Wahnam Chi Kung Institute’ heb ik veel geleerd over Qigong. Deze man met een ervaring van meer dan dertig jaar is auteur van boeken zoals ‘The art of Chi Kung’, ‘The art of Shaolin Kung Fu’, ‘The complete book of Zen’, en het ‘Handboek voor Tai Chi Chuan and Chi Kung for health and Vitality’,en nog vele andere Leraren.

In Tai-Chi bestaan verschillende stromingen. Een aparte groep wordt gevormd door beoefenaars van ‘Taiji Tao-Qigong’ waarvan Jan Kraak de oprichter is. Hij benaderde Tai-Chi vanuit een heel andere invalshoek, hoofdzakelijk gericht op Qigong. Hierbij is het vrije bewegen belangrijk en niet per sé gebonden aan een bepaalde vorm´. Zo is de ´Oostelijke groep Taiji Tao-Qigong´ ontstaan, waarvan ik ook deel uit maak.
Via de Stichting ‘Taijiquan Nederland’ kwam ik toen in aanraking met de ‘Evenementencommissie’. En verzorgde daar toen de workshops voor de ‘Open Taiji-dag’ ,die elk jaar in november wordt gehouden en ben daar tevens scheidsrechter en jurylid.

In 1991 ben ik op aandringen van een groep liefhebbers begonnen met les geven. De groep cursisten groeide gestaag en ik geef nu les aan particulieren op locaties in Maassluis, en Spijkenisse bij sportschool Richard de Bijl op de maandagochtend 09.30 tot 11.00.
In 1995 ben ik ook les gaan geven op sportscholen, bij verenigingen, in ziekenhuizen en sinds enige tijd ook aan bedrijven.
Daarnaast geef ik ook workshops aan Mantelzorgers, de Stichting Welzijn Ouderen (SWO) en de Reumavereniging.

curriculum-Viteaen-linage-Taijiquan-Hans-Poot